Tuesday, January 17, 2012

Cara paling mudah bersenam : Berkebun



Salam..Hai korang..Petang-petang ni memang tak ada buat apa..Hari ni mood baik..Turun dapur masak menu untuk malam terus..Simple je..Ikan goreng..Sotong goreng dan sayur bayam masak air..Simple kan..Maklumlah semua kat rumah ni tengah on the process diet kene la masak simple-simple..No more masak lemak..Haha..Masakan lemak memang tak ade..Tapi bergoreng pon tinggi kolestrol sebenarnya..Bedal ajeee ;p



Bukan nak cerita pasal menu makan..Korang rajin bersenam tak? Ala jogging petang-petang ke..Turun padang main netball ke volleyball tak pun hot famous amous sekarang futsal..Rajin tak?? Meh tanya tuan blog..Tuan blog plak tak rajen bab-bab jogging nihh -_- Tapi if ada yang ajak men netball ke futsal ke rounders ke (ouchhh..rindu rounders) 100% turun..Masalahnya tak ada orang ajak..Sob sobbb...



Jadi disebabkan semua aktiviti tu tak dapat nak buat, kesimpulannya kita berkebunlah..Berkebun pon merupakan satu senaman yang sangat sesuai dan insyaallah dijamin selamat sebab kita akan berada di sekitar rumah jeee...Korang mesti cakap, "Elehhh, berkebun je pon tu pon kira senaman keeee?" .. Korang jangan cakap mulut je cer buatt ..



Sebabnya bagi aku berkebun satu kepuasan jugak..Bila kita fokus buang rumput yang ada setiap pasu, gemburkan tanah, siram pokok, buang siput yang menyemak dekat pasu, boleh mengeluarkan seliter peluh jugak lah kalau disukat guna silinder penyukatlah..Hehe..



Lagi menitik-nitik peluh bila kat rumah korang tak hadoo getah paip yang panjang tuhh..Memang jenuhlah nak siram pokok dengan bawak baldi satu ke persatu pokok..Memang ohseemmm lagi bila kedudukan pokok agak jauh..Haha..Lagi laju peluh turun macam air terjun... ;p



Alamak..Dah berperenggan pulak aku taip nih..Ada ke yg baca..Hehe..Kesimpulan..Untuk mendapatkan senaman paling mudah adalah dengan berkebun..Kalau tak percaya? Sila lakukan dirumah masing-masing..Selain boleh menyihatkan diri anda, ini lah masa untuk beriadah bersama keluarga..Ajaklah mak bapak adik beradik join sama :)






8 comments:

KAMIHIDUP said...

berkebunlah, berkebunlah ahai cek mek molek. hee. :)

tiaLAURENN said...

satu lagi cara senang nak bersenam : SOLAT!
paling afdhal untuk orang yang pemalas macam tia . tapi selalu jugak berkebunnn . syiokk~

cik violet said...

@KAMIHIDUP : menyanyi plak die ;0

cik violet said...

@ tiaLAURENN : setuju..Solat pon salah 1 cara senam paling mudah :)

Paris Lipton said...

betul3, besenam jgk satu xtvt sehat :))

Izan Ishak said...

tak de tempat nak berkebunlah cik violet...umah sekangkang kera je.. hehe... sebenarnya k.izan ni tak rajin pun ye...

cik violet said...

@ Paris Lipton : hehe..betul2..atleast dapat keluarkan peluh :)

cik violet said...

@ Izan Ishak : ala..bole la sis..kalau nak 1000 daya..hehe

Copyright © 2012 Reserved to Coretan Hati
Designed by Kay SBK