Monday, December 28, 2009

Candid Photo Contest



1st tyme join contest ni...
tujuan aku join contest ni adalah untuk suka2...hehe

syarat2, kowang kene letak tajuk entry Candid Photo Contest...
nak tahu syarat lebih lanjut, sila la klik di sini ea...



photo aku masa wat praktikal di jas (jabatan alam sekitar)



kredit to pakya yang mengambil photo ini...
arigato gozaimasu...=D






Wednesday, December 23, 2009

masam masin pahit (-_-)

blog yang sudah berdebu yang sudah kusam yang sudah hilang serinya yang sudah tawar yang sudah masin yang sudah pahit yang sudah masam seperti tuan empunya blog ini yang serasanya makin hari makin layu makin tiada tenaga makin malas untuk membuat segala hal.....

blog coretan hati...
dengar la luahan tuan mu ini yang semakin senget ditelan masa...

nape aku begini?? adekah aku seorang yang suka sakitkan hati orang menyebabkan semua orang menjauhkan diri dari aku? atau aku yang cuba untuk memencilkan diri?? sekiranya rakan2 ku di luar sana ada yang terasa hati dengan sikapku yang kurang enak, maafkan diri ini ea...kadang2 diri ini tidak sedar apa yang sebenarnya sedang dia lakukan atau luahkan....MAAF ea...=D

aku nak kepilkan satu video mengenai keMAAFan..marilah kita saling memaafi bukan sekadar memohon maaf di pagi raya sahaja...



Apologize from One Republic..


-violetchem-

Sunday, November 1, 2009

[sEnTimENtAL]

diri ini begitu sentimental sehinggakan satu habuk note pon tak lekat di kepala..

wahai farhah

wake up dear


jum layan lagu ini

''
LewAt sEmEstA''




Saturday, October 17, 2009

kek coklat kukus

aku ada 1 resipi nak share dengan siapa2 yg tengok blog aku nih..

nama resepi KEK COKLAT KUKUS..

mudah je nak buat kek nih...

selamat mencuba ea...

gerenti sodap....(^O^)


BAHAN A

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu the baking power
( Ayak semua bahan diatas )


BAHAN B

2 cawan gula pasir
2 sudu besar Nescafe
1 sudu teh garam
1 1/3 cawan air panas
( Bancuh semua bahan sampai gula larut )


BAHAN C

4 biji telur
1 sudu besar susu pekat manis
1 cawam minyak masak


CARA

1. Pukul telur sampai kembang ( tidak perlu guna mixer )
2. Masukkan susu pekat manis dan minyak – kacau rata.
3. Campurkan bahan A dan B berselang-seli sehingga habis.
4. Alas loyang dengan plastic ( bawah sahaja )
5. Kukus selama 45 minit. ( Panaskan pengukus terlebih dahulu )







TOPPING

250gm cooking chocolate ( bar )
80ml susu cair ( tin )

1. Potong kecil cooking choclate.
2. Panaskan dalam microwave – medium selama 2 minit ( cair )
3. Keluarkan dari microwave – kacau dengan sudu
4. Masukkan susu cair – kacau hingga sebati
5. panaskan semula dalam microwave selama 30 saat hingga 1 minit,sehingga nampak cantikl
berminyak
6. sapukan kertas kek yang telah sejuk



p/s : Gunakan sudu kecil KFC untuk menyukat soda bikarbonat & garam.


SELAMAT MENCUBA!!!!!!!!!

Wednesday, October 7, 2009

-lenka-trouble is a friend-melda ahmad-putus-




Trouble he will find you no matter where you go, oh oh
No matter if you're fast, no matter if you're slow, oh oh
The eye of the storm or the cry in the mourn, oh oh
You're fine for a while but you start to lose control

He's there in the dark, he's there in my heart
He waits in the wings, he's gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!

Trouble is a friend but trouble is a foe, oh oh
And no matter what I feed him he always seems to grow, oh oh
He sees what I see and he knows what I know, oh oh
So don't forget as you ease on down the road

He's there in the dark, he's there in my heart
He waits in the wings, he's gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh

So don't be alarmed if he takes you by the arm
I won't let him win, but I'm a ****er for his charm
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!

Oh how I hate the way he makes me feel
And how I try to make him leave, I try
Oh oh, I try!

He's there in the dark, he's there in my heart
He waits in the wings, he's gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh

So don't be alarmed if he takes you by the arm
I won't let him win, but I'm a ****er for his charm
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!
Ooo, oh ooo, ooo ahh
Oooohhhh ohhh ooooo ahhhhhh.





aku duduk sendirian di kamarku,
menangis kesepian kernamu,
kau tinggalkan aku,
kau cari yang len,
tergamakmu merobek hatiku.

aku duduk sendirian di kamarku,
menangis kesepian kernamu,
kau tinggalkan aku,
kau cari yang len,
tergamakmu merobek hatiku.

tapi setelah kau pegi aku
mendapat lebih baik drmu,
dia hargai aku,
dia sygi aku
lebih drpdmu,
aku ingin kau tahu betapa ku gembira,
tidak lg bersamamu,
namun pastinyer nnt kau akan sedari,

yang kau perlu cintaku,
yang kau perlu cintaku,
yang kau perlu cintaku….


p/s : tengah layan lagu2 ni...best2...lagu lain yang aku layan buat masa ini, tahajjud cinta (siti nurhaliza), best friend (kiroro)


Wednesday, September 30, 2009

NATSHIELD-produk terbaru untuk mencegah H1N1-

Dear Friends,

Sensational day to you. Hope that you are having a fantastic week.

We are very happy to announce our new product;
NatShield Sanitizer

Scientifically tested and proven to kill flu viruses (including A-H1N1), fungi, spores and bacteria.


Can
NatShield kill the Influenza A and H1N1 viruses?

A Biosafety Level 4 Veterinary Research Institute (VRI) Laboratory (
W.H.O Recognized Laboratory), Ministry of Agriculture Malaysia tests have shown that NatShield, when used according to label instructions, are effective against Influenza A Type H1N1 virus.


NatShield is HALAL
All ingredients used for the products are natural and plant based extracts.
No animal sources and no alcohol added to the formulation or used during the manufacturing process.

Nat
Shield
is safe to be used externally & internally.

NatShield is safe to be consumed by human.

NatShield can be sprayed directly into the throat and nasal path.

NatShield is safe for child and pregnant woman.



NatShield Global Distribution Opportunities.

We are looking for :-

  • Experience in distributing a similar products.
  • Demonstrate appropriate financial responsibility.
  • Have robust operational standards.
  • Have rigorous compliance systems.
  • Demonstrate corporate and compliance history.
  • Expertise, know-how and track record in your respective countries or territories.

For Enquiries, please contact :-


Authorized Distributor of NatShield

Shahira Trading Sdn Bhd

(669305-M)

5075, Jalan Sungai Merab, Pinggiran Putrajaya,
43000 Kajang, Selangor, MALAYSIA


Email : shahiratrading@gmail.com
Email : ridwanzaini@gmail.com

Mobile 1 : 61034664232 (ridwan zaini )
Mobile 2 :60193378767 (sharmi dzhari)



Tuesday, August 11, 2009

tidak diduga



~~hari ini sesuatu berlaku~~

~~teruk sangat ke batch ktorang??~~
~~teruk sangat ke dak2 3rd yer nih??~~

:::think +ve:::

Monday, August 10, 2009

jadi popular


siti nurhaliza yang dipenuhi gosip


mawi dan ekin yang popular sekejap..la ni da sonyap..


seronok ke jadi orang popular?
seronok ke bila da jadi orang popular, orang lain sebuk nak tahu hal kehidupan orang popular itu?
kenapa bila da jadi popular, orang lain begitu 'excited' mengenai apa jua pasal pasal orang popular itu?

hurmmmm~~~~


aku nak jadi popular juga..boleh x? (^-*)
-entry yang entah ape2-
-xsuka? jgnla baca, senang hidup, haha-

Saturday, August 8, 2009

bahagian tubuh paling bererti...???

hari ini aku ada satu cerita untuk dikongsi bersama, hayatilah....

___________________________________________________________________

Ibuku selalu bertanya padaku apa bahagian tubuh yang paling penting. Bertahun-tahun, aku selalu meneka dengan jawapan yang aku anggap benar.

Ketika aku muda, aku fikir suara adalah yang paling penting bagi kita sebagai manusia, jadi aku jawab, "Telinga, Bu." Jawab Ibuku, "Bukan. Ramai orang yang tuli. Tapi, teruslah memikirkannya dan aku menanyakanmu lagi nanti."

Selang beberapa tahun kemudian, dia bertanya padaku lagi. Sejak jawapan pertama, kini aku yakin jawapan kali ini pasti benar. Jadi, kali ini aku mengatakan, "Bu, penglihatan sangat penting bagi semua orang, jadi pastilah mata kita."

Dia memandangku dan berkata, "Kamu belajar dengan cepat, tapi jawapanmu masih salah kerana ramai orang yang buta."

Gagal lagi, aku meneruskan usahaku mencari jawapan baru dan dari tahun ke tahun, Ibu terus bertanya padaku beberapa kali dan jawapannya selalu, "Bukan. Tapi, kamu semakin pandai dari tahun ke tahun, anakku."

Akhirnya tahun lalu, datukku meninggal. Semua keluarga bersedih. Semua menangis. Bahkan, ayahku menangis.Aku mengingatinya kerana itulah saat kedua kalinya aku melihatnya menangis. Ibuku memandangku ketika tiba giliranku untuk mengucapkan selamat tinggal pada datuk.

Dia bertanya padaku, "Apakah kamu sudah tahu apa bahagian tubuh yang paling penting, sayang?"

Aku terkejut ketika Ibu bertanya pada saat seperti ini. Aku sering berfikir, ini hanyalah permainan antara Ibu dan aku.

Ibu melihat tanda kebingungan diraut wajahku dan memberitahu, "Pertanyaan ini penting. Ini akan menunjukkan padamu apakah kamu sudah benar-benar "hidup". Untuk semua bahagian tubuh yang kamu beritahu padaku dulu, aku selalu berkata kamu salah dan aku telah memberitahu kamu kenapa. Tapi, hari ini adalah hari di mana kamu harus belajar pelajaran yang sangat penting."

Dia memandangku dengan wajah keibuan. Aku melihat matanya penuh dengan airmata. Dia berkata, "Sayangku, bahagian tubuh yang paling penting adalah bahumu."

Aku bertanya, "Apakah kerana fungsinya untuk menahan kepala?" Ibu membalas, "Bukan, tapi kerana bahu dapat menahan kepala seorang teman atau orang yang kamu sayangi ketika mereka menangis.

______________________________________________________________________

lagu yang sesuai dengan cerita di atas ialah "A Shoulder to Cry On"
1st time aku dengar, aku da terpikat..
layan!!!




Life is full of lots of up and downs
But the distance feels further
When its headed for the ground
And theres nothing more painful
Then to let your feelings take
You down

Its so hard to know
The way you feel inside
When theres many thoughts
And feelings that you hide
But you might feel better
If you let me walk with you
By your side

Chorus:

And when you need
A shoulder to cry on
When you need
A friend to rely on
When the whole world is gone
You wont be alone
Ill be there
Ill be your shoulder to cry on
Ill be there
Ill be your friend to rely on
When the whole worlds gone
You wont be alone cause Ill be there

All of the times
When everything is wrong
And your feeling like
Theres no use going on
You cant give it up
Ill help you work it out
And carry on

Side by side
With you till the end
Ill always be the one
A shoulder to cry on continued

To firmly hold your hand
No matter what is said or done
Our love will always continue on

Chorus:

Everyone needs a shoulder to cry on
Everyone needs a friend to rely on
When the whole worlds gone, you wont be alone
cause Ill be there
Ill be your shoulder to cry on
Ill be there
Ill be the one to rely one
When the whole worlds gone, you wont be alone
cause Ill be there
And when the whole world is gone
Youll always have my shoulder to cry on

kembali dengan orang pelik






kembali untuk mengaktifkan blog sebab aku agak xberapa nak paham pasal jurnal yang aku baca, jadi aku mengambil langkah inisiatif untuk meng0n9, lantas aku ternampak gambar ini yang sangat memelikkan dan agak memualkan aku melihatnya..yuksss...
korang rasakan kenapa orang ini sanggup untuk memasukkan ular ke dalam lubang hidungnya yang aku dapat rasakan kesakitannya..
kenapa perlu melakukan sesuatu yang menyakitkan badan kita??
orang ini adalah jenis yang sanggup menyakitkan badan demi untuk 'glamor'..huhu..
betul ke?
tapi...
ada apa pada hidup yang 'glamor'??

--renung2kan--

Friday, August 7, 2009

--detik setiap detik--

owh blogku..
kau kelihatan seperti nyawa2 ikan...
seperti tuanmu jua yang hampir separuh nyawa bernafas sebagai pelajar tahun akhir sehingga mengabaikan mu untuk sementara waktu..
kini..ku kembali untuk menghidupkanmu setelah lama aku menyepi menghilangkan diri bertapa di gua ukm yang agak kelam kabut seketika dalam hidup tuanmu ini..
tuanmu ini sebenarnya memerlukan satu percutian yang sangat menghiburkan untuk membuang segala kekusutan di kepala serabutnya tanpa diganggu oleh sesiapa..
bolehkah tuanmu ini membuat satu permintaan untuk bercuti di sebuah pulau yang dikelilingi oleh pantai sambil mendengar deruan ombak yang mungkin boleh menghanyutkan segala kekusutannya???
adakah tuanmu ini berpeluang untuk menikmati percutian itu?
agak2nya, adakah seseorang yang sanggup untuk menemaniku pergi merehatkan fikiranku sekiranya mempunyai masa lapang?
bila lagi tuanmu ini hendak berehat?
setelah selesai sem empat yang lalu, segera melaksanakan tanggungjawab sebagai 'praktikal student' dan meneruskan semula sem baru tanpa mendapat kenikmatan kerehatan yang mencukupi...
kemudian tuanmu ini berterusan menyumbatkan ilmu2 kimia di dalam kotak simpanannya sehingga kotak simpanannya hampir penuh dan memerlukan kotak simpanan baru..
datang pula satu tugas yang amat menakutkan dan menggerunkan kepada tuanmu ini iaitu tugas yang dinamakan 'tesis'..
begitu berat rasanya tuanmu ini untuk memikul beban tahun 3..di ulang, tuanmu ini sudah berada di tahun 3..
wow!! tuanmu ini memang tidak percaya dirinya itu sudah berada di tahun 3, memaksa dirinya untuk pulun demi menyelesaikan tugas yang dinamakan 'tesis' itu..
sehingga saat ini, tuanmu masih tidak bergerak dan masih kekeringan idea untuk mengolah tugas 'tesis; yang diterima..
tugas yang dinamakan 'tesis' itu dengan lebih spesifik bertajuk "Kajian Kinetik Tindak Balas Pengoksidaan Elektrokimia Bahan Pewarna Malachite Green"..
di saat ini juga tuanmu sedang berusaha untuk mengumpul semua koleksi jurnal yang berkaitan dengan tugas tersebut...
pada siang hari tuanmu ini baru sahaja selesai menunaikan tanggungjawab terakhir sebagai 'praktikal student' di mana satu pembentangan mengenai aktiviti sepanjang 'praktikal' telah disampaikan di hadapan profesor dan beberapa rakan tuanmu yang lain..
blog, tuanmu ini memang mempunyai masalah komunikasi di hadapan orang ramai di mana perasaan gugup selalu menyerang dirinya apabila tiba saat pembentangan..
itu baru pembentangan kecil belum lagi merasai pembentangan untuk tugas yang dinamakan 'tesis' itu (viva)..
tuanmu ini perlu berusaha dengan lebih kuat dan yang penting jangan cepat mengalah(berusaha untuk mempositifkan diri sendiri)..
tuanmu ini hendak meneruskan kehidupan sebagai pelajar tahun akhir dengan segera dan mungkin tidak selalu menjengahmu wahai blog...

perasaan tuanmu yang tidak dapat dibendung -violet-

Friday, July 3, 2009

praktikal versi final

hari ini genap sudah 8 minggu aku menjalani praktikal..banyak benda yang aku belajar luar dari bidang yang aku ambil..persekitaran kerja y seronok..kawan2 y besh3 belaka n sporting..bakal merindui zaman praktikal~~~~~

p/s : kepada kengkawan praktikal, izzah, alia, piQah, suria, L, mimi, epa, hajar, mel, iz, balQis, rina, kak huda, kak ct, ya, aisyah, surah, farah, athirah, lina, tasha, natasha gombak, all da besh n ingatlah aku weyhhhhh..=)
pada epa, hajar, mel, iz, kte jumpe lagi tyme kuliah..ade tempoh setahun lagi tuk bersama..insyaAllah...

***xde idea sebenarnye nak post sebab tgh sakit pale y teramat, berdenyut2****

Wednesday, June 24, 2009

foya2 di bukit tagar-tapak pelupusan sampah-

tempat : bukit tagar
aktiviti : melawat tapak pelupusan sampah

hari ini, aku dan geng2 dak praktikal jas berkesempatan melawat tapak pelupusan sampah kat bukit tagar..ini semua hasil kerja keras staf dr unit pendidikan untuk membawa ktorang sume ke tapak ini..terima kasih bebanyak..=)

mmm..korang rasekan sampah y korang buang tiap hari 2 dibuang ke mane? cube korang fikir2kan ke sungai kah, ke laut kah, dibakar kah?

kalau y haram, mestilah dibawak sampah 2 terus ke sungai..ish..ni kejam..xpki ke ikan kat dalam sungai 2 akan sesak nafas sebab permukaan air dipenuhi dengan sampah sarap, minyak..
ikan pon ley sesak nafas tau bukan manusia je y ley sesak nafas..korang, henti2 kan la buang sampah atau sisa toksik ke sungai...bahaya n mencemarkan alam la...
air y korang minum pon dari air sungai kan? tol x?

jdnye, korang kene la buang sampah ke tempat y disediakan..nanti ade la lori y bawak sampah2 tu ke tempat y dibenarkan untuk melupus..contohnye kat bukit tagar...

sistem pelupusan sampah kat bukit tagar ini memang sangat berbaloi..sampah2 y korang buang akan dihantar ke sini untuk dilupuskan dan air sampah y dikenali sebagai air leachate akan dirawat sehingga mencapai air standard B...bila air 2 da dirawat n mencapai piawai, air leachate 2 boleh digunakan untuk disiram kepada tumbuh2an y berada di buffer zone...apa itu buffer zone? buffer zone ni jarak sesuatu industri dengan penempatan...berbeza industri, berbeza lah jarak buffer zone...

tp kan korang tempat pelupusan sampah ni mb akan bertahan sampai 40 tahun je..lebih 4o tahun nanti, mane korang nak campak sampah2 nih? kte da xckup tanah lagi untuk dijadikan tempat pelupusan sampah...

penduduk pon makin ramai..bila penduduk ramai, automatik pemaju perumahan bertambah meningkat, bila semua ini terjadi, maka banyak lah tanah digunakan..bila da banyak tanah y digunakan, mane lagi korang nak carik port untuk melupuskan sampah2 y korang hasilkan?
ha..pki2la ea..=)

sbnanye sebagai langkah untuk mengurangkan sampah, kte kene lah mengasingkan segala sampah mengikut kategori..kalau ade bateri jam ke bateri handphone y rosak dan segala electric waste yang tak digunakan, buang lah ke dalam tong2 y disediakan tuk electric waste..dalam bateri ada sejenis bahan kimia iaitu Cadmium yang boleh menyebabkan penyakit..plastik, kertas, botol 2 macam bese la..asingkan n masuk kan ke tong y sepatutnye mengikut colour...kalau boleh, mula kan dr rumah...
hurmmm...aku pon mb susah nak mule, tp kene jugak lah untuk selamatkan bumi...pelan2 kte ubah diri kita ea kawan2...=)
lg 1, kalau shopping, bawakla beg sendiri atau bakul atau apa2 y tidak melibatkan plastik..plastik plak mengambil masa y lame untuk terurai..mulai skrg marilah kte beramai2 boikot plastik untuk selamatkan alam sekitar dan bumi kita...=)



ha..ni la sampah y dihasilkan setiap hari..beribu tan..



ini air leachate y sedang dirawat..mcam air coklat..sape y brani minum aku kasi sumthing...=p


satu gambar tersesatla..=p
ini lah kawan2 aku praktikal kat jas...
lagi seminggu je weyh........


p/s : kalau segala information y aku berikan ada y salah, tlg betul kan ea...tiada manusia y sempurna..same2 kte berkongsi ilmu...=)

Tuesday, June 23, 2009

tag dari ekikin, dayana n mimi


dapat award dr dayana, eikin ghazali n mimi..
sekali 3 org kasi da...
arigato gozaimasu..=)

Copy award di atas untuk diletakkan di blog anda yer~~

Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini..

dayana : membe mase kat maktab
dlu die ketua dorm blok F...(garang beb..haha)
xs
uke makan sayur
die suke jerit ble kucing dekat dengan die..(teringat mase makan kat teres teratai..)
peminat gler mu

eikin ghazali : membe mase kat maktab juge
budak homeroom phoenix
berkaca mata
budak seremban
da ade kete

mimi
: ni kenai mase kat jas
sangat gler men fb...
ni pon xsuke makan sayur..ish3..
suke tangkap gambar..
kempunan nak men ice skating kan? =p

Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya..


nama ku farhah
nama gelaran : along, paah
da xley minum ais, nanti ak cepat batuk...1 kenikmatan da ilang=(
sangat suke minum susu, milo
minat lagu faizal tahir..
xnak masuk sem
sangat fobia ble dengar pktaan xam n result
suke tdo n senang terlelap =p
ak da rabun, tp xwat spek lg..
lg setahun ak bis blajau...


Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka..


nabila-awek sanap
hajar-suke gler bercerita
iz-suka men game dota
nurul(fujita)-adik mase kat terendak
wark-kawan kat trndak juge, rindu nak lepak ngan ko..
atun-kawan matrix
amir(nuke)-presiden bkrs kuo
izzah-kawan trndak, bakal lawyer
shahida n ema-kwan skola rndah hingga kini..sorang tgu masuk minang, sorang lg da koje..
fatehah-kawan skola rndah juge..da jd cikgu


~SELESAI SUDAH~

Thursday, June 18, 2009

mini cooper pengarang jantung hati



mini cooper..
aku suka tengok keta mini cooper..
sebab pe?
sebab keta 2 comey...
lagi sebab pe?
sebab keta 2 gemokkk..
hehe..
lagi??
sebab keta 2 cam seswai jerk lau aku yang jd driver nye kan??


=p

p/s : aku teringin nak pkai kete ni..serius..ble la aku dapat merase ek..hurmm..agak2 lau aku da keje pon, ckup ker gaji aku nak bli kete secomel ini??

Sunday, June 14, 2009

reunion ex-2000

REUNION ex-SKBN 2000

Tempat : Restoran Wan Tomyam
(betul ke shahida name restoran ni? ak xsure, hoho)

Masa : 2-6 petang
tema : bebas

ini kali ke 2 aku join reunion ex-skbn 2000, mintak maaf sngt2 kat urusetia espc Shahida n Ema sebb aku xtlg korang pape..sori ea..aku tlg makan je..hehe..aktvti xbnyak sebab mase pon terhad..cume buat sesi cabutan bertuah, karaoke, dan sesi penyampaian hadiah..cikgu y dtg pon sorang je iaitu ckgu najhan..hebat juge ckgu ni nyanyi..ingat malu2 nak nyanyi..hehe..emm, budak laki pantang pegang mikrofon, masing2 dengan stail sndiri menyanyi, ade y suara membingitkan telinga aku ade suara yg bolehla..ade bakat jd penyanyi..(maaf ea kawan2 bukan niat nak kutuk, memberi ulasan je =p)..yg girls plak kurang sporting bile disuruh buat something kat depan termasukla aku..aii..malu la kan..nama pon perempuan..=p
ha, dalam batch ktorang ade la bbrapa org da kawen. ish awl kan dorunk kawen, tp bg aku, sangat baguslah dorunk kawen awl, semoga kekal hingga ke anak cucu cicit ea kawan2..(yg aku ni ble la nak kawen ek?hehe..)..yg da kawen n ade anak, namenye athirah n baiti..y kawen blum ade anak, nisuan nasir..y xdtg da berkahwn, julia..(xjmput ak pon julia, xpola)..y len 2 ak xbp pasti sape lg da kawen..skunk ni, aku menunggu pasangan y tgh hangat bcnta, shahida n faris..ble korang jmpt aku makan nasi myk ni..(tahun depan ak tgu kad jemputan dr korg ek..hehe)..b4 balik, ktorang smpat snap bbrpa picture....


p/s : aku akan upload gamba lg..tenet slow tahap cipan..huhu

Friday, June 12, 2009

Thursday, June 4, 2009

kisah terhangat budak praktikal di pejabat

versi 1 :
nak tau kisah terhangat kami?
inilah dia..
jeng3..
hehe...
xde ape y hangat pon..
kasi gempak je..
haha=p
alkisah nak bcerite tentang kehidupan bebudak prktikal kat jas ni..
tgkla pe y ktorg buat, mule2 duk melipat pamplet je...
penat tau wpun lipat benda remeh 2..
nak siapkan dlm 5000 kepg...
nasibla ktorg y bkeje tnpa gaji ni ade, lau x kelam kabut staf jas nak siapkan...


antara pamplet y tlh dilipat..ni baru skit taw..


isi kandungan pamplet...cantik kan? ni kak iz y design..=)


ni da stat xde koje..mule melilau carik port bergambau...kat meja pingpong pon jadi la ek..haha..cari ak y mane? =p


gadis2 alam sekitar...=)


persahabatan kami bermulanya di JAS....


versi 2 :

ha..ni y paling hangat...
apabila 15 gadis mengorak langkah ke McD tuk mengisi perut y sudah berkeroncong...
gambar dan gambar dan gambar...




bersepahnye gadis2 ini makan..sapekah gadis2 itu??


Tuesday, May 26, 2009

satu berita sangat2 penting untuk budak ukm...

Berita Crew UKM-KINI

Oleh : HALILINTAR

Halilintar mendapat maklumat tentang keselamatan yang begitu merisau mahasiswi, ini berkaitan keselamatan kaum HAWA, terbaru Halilintar telah mendapat maklumat yang sahih tentang kes ROGOL yang berlaku terhadap seorang pelajar perempuan Fakulti Sains dan Kemanusiaan. Ini merupakan kes serius yang telah disembunyikan dan dijadikan seperti silap mata. Kejadian ini sebenarnya begitu memeranjatkan Halilintar, jadi hasil siasatan memang terdapat bukti yang kukuh yang mengesahkan perkara ini.


Kejadian ini berlaku pada musim peperiksaan yang berlalu baru-baru ini, mangsa yang dikenali sebagai Mira (bukan nama sebenarnya) merupakan pelajar yang menginap di KOLEJ IBU ZAIN,pelajar tahun dua. Peristiwa ini berlaku pada malam jumaat ketika musim peperiksaan, semasa mangsa pulang dari fakultinya iaitu FSSK, selepas habis study. Mangsa yang sebelum ini selalu menggunakan jalan biasa ketika pulang ke kolej iaitu menggunakan tangga belakang untuk naik ke KOLEJ IBU ZAIN, menggunakan jalan yang sama untuk pulang. Tetapi pada malam itu lebih kurang jam 11.45 malam, ketika sedang naiki tangga terbabit, tiba-tiba ada seorang lelaki telah menarik mangsa dengan mulut mangsa ditutup. Mangsa tidak dapat membuat apa dan diheret ke semak sebelah tangga, maka berlakulah satu kezaliman yang cukup dahsyat. Akibatnya mangsa telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenalinya.


Mira (bukan nama sebenar) telah membuat laporan kepada pihak Wisma Aman tentang kejadian yang berlaku, manakala pihak Wisma Aman telah melaporkan kepada pihak Pentadbiran UKM, maka natijahnya mangsa telah ditawarkan dengan IJAZAH FIRST CLASS @ ANUGERAH DEKAN, tetapi pihak pentadbiran mahu kes ini di ”senyapkan”. Inilah kenyataan yang berlaku, kami KREW UKM-KINI amat rasa kecewa dengan tindakan yang dilakukan itu. Malah ada terdapat maklumat pernah juga berlaku kes-kes sebegini berlaku sebelum ini dan perkara sama yang dilakukan. Beginikah cara untuk menyelesaikan MASALAH INI?


Krew UKM-KINI mahukan penjelasan daripada pihak pentadbiran tentang kes yang berlaku ini. Jika kes ini dipencilkan lagi maka akan ramailah lagi mangsa-mangsa selepas ini, dengan sikap yang tidak bertanggungjawab pihak pentadbiran.. MOHON PENJELASAN....

sumber klik sini http://ukm-kini.blogspot.com/2009/05/ukm-sudah-tidak-selamat-dan-sikap-pihak.html

(betul ke cerita ini?? aku pon xpasti..huhu..yang pasti aku dan kawan2 perempuan yang lain kene lebih berhati2...takutnya..dunia da xselamat :( )

Sunday, May 24, 2009

tapak kuari

minggu lepas, aku telah diarahkan oleh bos untuk pergi ke tapak kuari bersama dengan unit EIA (environmental impact assessment)..
dari shah alam ke rawang mengambil masa 1jam..

apa yang anda semua tahu tentang kuari??

apa yang aku paham, kuari ini melibatkan pemecahan batu...
daripada sebuah bukit dipecahkan menjadi satu kawasan yang rata bagi tujuan pembinaan...


banyak masalah yang boleh didapati daripada projek kuari ini..
semasa aku berada di tapak kuari, aku dapat lihat bagaimana persekitaran kuari itu boleh melibatkan pencemaran..

antaranya ialah :

pencemaran bunyi - (i) apabila batu2 itu hendak diletupkan. ia akan menimbulkan bunyi bising kepada penduduk setempat. rupa2nya, untuk meletupkan batu ini, pihak kuari tidak boleh suka hati hendak meletupkan tanpa adanya pegawai JMG (Jabatan Mineral dan Geosains) di tapak tersebut. (ii) bunyi kenderaan (lori) yang melalui kawasan perumahan. (iii) bunyi mesin2 kuari tersebut.


pencemaran udara - semasa pemecahan batu tersebut, habuk2 akan berterbangan tanpa kawalan di udara seterusnya merebak sehingga ke kawasan perumahan dan boleh menyebabkan penyakit.

pencemaran air - bilik stor di tapak tersebut sangat berselerak dan tidak mengikut piawaian yang telah ditetapkan oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS). tong2 yang berisi minyak hitam bertaburan dan minyak hitam tidak dibuang di kawasan kumbahan yang sepatutnya. minyak hitam itu dibuang ke atas tanah tanpa memikirkan apabila hujan turun, minyak akan teralir terus ke dalam sungai dan menyebabkan sungai kita tercemar.

begitulah antara penyebab pencemaran yang dapat aku lihat hasil daripada projek kuari ini.
tetapi, sekiranya tiada projek kuari ini, maka kawasan perumahan tidak dapat dijalankan dan kemungkinan ramai penduduk tidak akan mempunyai rumah yang selesa sebagaimana sekarang ini.

**banyak pengetahuan yang aku belajar walaupun baru sekali aku dapat berpeluang ke site. bagi aku, praktikal di alam sekitar ini telah menimbulkan kesedaran kepada aku bahawa betapa pentingnya kita menjaga alam sekitar. bak kata seorang pegawai di JAS, apabila kita melakukan kesalahan pembunuhan, hanya melibatkan orang yang membunuh dengan orang yang dibunuh, tetapi apabila kita melakukan kesalahan alam sekitar, kita menyebabkan masalah kepada semua orang. kesimpulan yang aku dapat setakat ini, jagalah alam sekitar kita dan rancang strategi sebelum mewujudkan sesuatu pembangunan. jagalah bumi kita untuk generasi anak2 dan cucu cicit kita...=)


tapak di mana batu2 sedang dipecahkan

stor yang mengikut piawaian

lori yang mengangkut batu2 yang telah dipecahkan ke kilang simen untuk diproses


tong2 yang berselerak tanpa diletakkan di dalam stor


Friday, May 15, 2009

setelah 5 hari berpraktikal...

hari ini, kala ini, genap 5 hari aku praktikal di jas...
secara ringkas selama 5 hari aku di jas :

1st day : briefing-berkenalan dengan staf jas-sesi memotong dan menampal artikel yang berkaitan dengan alam sekitar-free, tidur

2nd day : gulung poster-tidur

3rd day : taklimat bersama penyelia-dibahagikan ke unit2-aku ditempatkan ke unit pendidikan-unit ini biasanya membuat program yang berkaitan dengan ceramah+seminar+camping+sekolah-belum dapat tugas. on9 curik2..hehe

4th day : tugas membuat slide mengenai "pendidikan dan kesedaran mengenai alam sekitar" untuk budak sekolah rendah

5th day : sambung tugas buat slide-dapat tugas buat bookmark-sediakan 2 design, hentam je buat...

mmm..minggu permulaan kat jas agak membosankan sebab xde tugas yang berkaitan dengan kos, time ni la aku rindukan lab, huhu...lau tau aku apply kat jabatan kimia, tp leceh plak, jauh..xpela..aku belajar la apa2, jnji aku dapat something yang baru..
paling best, mase xde keje, ktorg semua borak2 sampaikan cerita yg aku xtau jd tahu..hehe..maklumla, ble pompuan da bergosip..=p ha, ble kat jas ni, aku da mule bawak bekal, cam zaman skola plak..y best, bukan aku sorg je bwk, ade 5 org lg y bawak, epa, ja, mel, mimi n balkish..seronok dapat mkn bekalan masing2 kat tmpat tersorok..library la tmpat port kami..shhhhh...=p

2 je cite tuk minggu ini..aku mahu men game untuk mengisi kelapangan..=p
kawan2 y amek praktikal, ENJOY YOUR LI......


Sunday, May 10, 2009

ibula ratu hatiku

~SELAMAT HARI IBU~

selamat hari ibu kepada ibuku dan semua insan yang sudah bergelar ibu di dunia ini..

jasa dan pengorbananmu tidak dapat ku balas..
begitu besar pengorbananmu..

hargailah ibu kita sementara ibu kita masih sihat dan berada di dunia..
sama2 kita berdoa agar ibu kita sihat sepanjang masa dan dipanjangkan umur..
amiiinn....

Thursday, May 7, 2009

alam praktikal

hari ini..pagi ini..saya sudah pon berada di rumah..sudah tamat 4 sem saya di ukm..beberapa hari lagi, saya akan menempuh satu fasa baru di alam hidup saya iaitu alam praktikal..bagaimana kehidupan saya semasa alam praktikal..adakah saya mampu untuk memenuhi segala kriteria yang diperlukan sebagai 'student praktikal'...semoga saya mampu untuk memikul tanggungjawab itu dan mempunyai kekuatan untuk mengatasi segala kepayahan semasa praktikal nanti..kawan2, doakan saya ea..=)

p/s : praktikal di jabatan alam sekitar, shah alam..bermula 11 mei ini....

Monday, May 4, 2009

pengorbanan seorang ibu

beginikah keadaan melahirkan seorang anak ketika pembedahan?
begitu besar pengorbanan seorang ibu....
adakah aku bersedia menghadapi keadaan seperti ini?

Friday, May 1, 2009

Thursday, April 30, 2009

varsiti kita


Varsiti Kita - UKM


Lihat Kampusku yang tenang
Damainya alam ciptaan tuhan
Paduan ilmu dan keimanan
Amal dan jerih digabungkan
Lautan ilmu kita harumkan
Sumber ilmuan berkembangan

Inilah Varsiti Kita
Ditengahkan hasrat rakyat kita
Dari mula untuk semua
Bagai tanda perjuangan kita

Bangun berbakti membela
Memupuk insan jiwa bertakwa
Memimpin manusia semua
Kenal akan adat unggulnya
Membina negara senantiasa
Maju berilmu dan bahagia



dua tahun sudah aku berada di bumi ukm...
tapi agak jarang mendengar lagu tema ukm, varsiti kita..
mari kita sama2 mendengar lagu varsiti kita agar semangat ukm sentiasa membara di hati kita..
dan kenangan2 kita di ukm tidak akan luput dek masa..

-aku ada lagi 2 paper, gaya macam da biz xam je. aiyooo-
-farhah, g stdy, jgn asik nak update blog je-
-adeh, lemaunye aku nak stdy-
-da dga lagu varsiti kita ni, membuatkan mata aku xley buka tuk stdy-
-jom tdo-
-zZzZzZzZzZ-

kalkulator wang hantaran

kat sini aku ade benda best nak kongsi..
benda ni penting bagi mereka yang nak kawen tp xtau nak letak hantaran bp..
senang cerita....

klik website nih http://www.ridzwan.com -just enter data2 korang dan kalkulator ini akan kira berapa rate yang sesuai

**selamat menerima wang hantaran yang bagus ye sahabat sekalian =)

Wednesday, April 29, 2009

kejadian hari ini

hari ini..
lepas sudah paper pso (penentuan sturktur organik)
segala subjek major kimia, sudah aku buat dengan yang terbaik...
walaupun pada hakikatnya susah, aku sudah berusaha setakat yang mampu dan kini hanya lah berserah dan bertawakal...

kini...
2 paper lagi menanti..
amali dan stpd (komunikasi saintifik)...
jarak exam selama lebih kurang 5 hari membolehkan aku merehatkan otak yang sudah penat bekerja selama beberapa minggu ini untuk mengingat segala rumus dan fakta yang ada...

setelah mengQada'kan tidur petang tadi, kini aku menghadap laptop dengan bermain beberapa game yang ada secara online mahupun game yang ada dalam laptop...
setelah beberapa game aku main. aku mula mencapai tahap kebosanan...
lalu aku memutarkan lagu2 hindustan...
dalam banyak2 lagu hindustan, aku paling suka lagu chori chori sapno mein dari filem chal mere bai yang dilakonkan oleh salman khan dan karisma kapoor..
sebab ape aku suke lagu ini??
mungkin sebab tarian dan mungkin kerana salman..hehe...(ntah..)
mmm...dulu ingat lagi masa zaman sekolah rendah...
masa hari penyampaian hadiah, aku tidak sangka adik aku, akmal, masuk tarian hindustan ni..
menari lagu chori chori sapno mein..
memang mantap dan paling xsangka dia ada bakat menari...
mewarisi bakat daripada siapakah??
bapaku atau emakku...
aku tidak berapa pasti...
mungkin dari bapaku kerana pada zaman mudanya, bapaku pernah berlakon teater, memasuki pertandingan memasak dll..
emakku pula lebih aktif di atas padang di mana bola jaring, hoki, silat, semua di genggaman tangan emakku...
adikku yang kedua pula pernah masuk pertandingan pidato peringkat sekolah..

aku??
apakah bakat yang aku ada??
hurmmm..
macam tiada...
tiada istimewa dalam diri ini...
hanya insan biasa yang malu untuk menonjol diri...(yeakea??=p)

lagu chori chori sapno mein :


Saturday, April 25, 2009

how to get a girl




**aku bangga jadi seorang perempuan**
**tapi yang penting aku bukan mata duitan.hehe**
**enjoy watching this video**

Thursday, April 23, 2009

Tuesday, April 21, 2009

hayatilah lagu ini-sad japanese song-






kesimpulan yang aku dapat dari lagu dan cerita jepun ini, hargailah diri kita yang masih sihat walafiat dan ceriakan lah hidup kita selalu..
hidup kita, kita xtau sampai bila...
mungkin esok, mungkin lusa, dan mungkin sekejap lagi, kita tidak dapat melihat dunia lagi..
penuhkan diri kita dengan amal-amal yang boleh membantu kita di alam kekal itu..
kita tidak akan tahu bila hari itu berlaku...
persiapkan lah diri kita (dan juga diriku)

lagu ini dari filem jepun yang bertajuk "1 Litre of Tears"..


Kanashimi no mukou kishi ni
Hohoemi ga aru toiu yo

Kanashimi no mukou kishi ni
Hohoemi ga aru to iu yo
Tadori tsuku sono saki ni wa
Nani ga bokura wo matteru?

Nigeru tame ja naku yume ou tame ni
Tabi ni deta hazusa tooi natsu no ano hi

Ashita sae mieta nara tame iki mo nai kedo
Nagare ni sakarau fune no you ni
Ima wa mae he susume

Kurushimi no tsukita basho ni
Shiawase ga matsu toiu yo
Boku wa mada sagashite iru
Kisetsu hazure no himawari

Kobushi nigirishime asahi wo mateba
Akai tsume ato ni namida kirari ochiru

Kodoku ni mo nareta nara
Tsuki akari tayori ni
Hane naki tsubasa de tobi tatou
Motto mae he susume

Amagumo ga kireta nara
Nureta michi kagayaku
Yami dake ga oshiete kureru
Tsuyoi tsuyoi hikari
Tsuyoku mae he susume



Saturday, April 18, 2009

layout baru..

walaupun dilanda tekanan akibat exam yang bakal menjelang, akhirnya aku dapat memperbaharui blog aku dengan layout baru..

yes!!!
=)

p/s : kawan2 yang aku sayangi, good luck in ur final exam..sayang korang semua..wish me lux 2..
Copyright © 2012 Reserved to Coretan Hati
Designed by Kay SBK