Wednesday, June 24, 2009

foya2 di bukit tagar-tapak pelupusan sampah-

tempat : bukit tagar
aktiviti : melawat tapak pelupusan sampah

hari ini, aku dan geng2 dak praktikal jas berkesempatan melawat tapak pelupusan sampah kat bukit tagar..ini semua hasil kerja keras staf dr unit pendidikan untuk membawa ktorang sume ke tapak ini..terima kasih bebanyak..=)

mmm..korang rasekan sampah y korang buang tiap hari 2 dibuang ke mane? cube korang fikir2kan ke sungai kah, ke laut kah, dibakar kah?

kalau y haram, mestilah dibawak sampah 2 terus ke sungai..ish..ni kejam..xpki ke ikan kat dalam sungai 2 akan sesak nafas sebab permukaan air dipenuhi dengan sampah sarap, minyak..
ikan pon ley sesak nafas tau bukan manusia je y ley sesak nafas..korang, henti2 kan la buang sampah atau sisa toksik ke sungai...bahaya n mencemarkan alam la...
air y korang minum pon dari air sungai kan? tol x?

jdnye, korang kene la buang sampah ke tempat y disediakan..nanti ade la lori y bawak sampah2 tu ke tempat y dibenarkan untuk melupus..contohnye kat bukit tagar...

sistem pelupusan sampah kat bukit tagar ini memang sangat berbaloi..sampah2 y korang buang akan dihantar ke sini untuk dilupuskan dan air sampah y dikenali sebagai air leachate akan dirawat sehingga mencapai air standard B...bila air 2 da dirawat n mencapai piawai, air leachate 2 boleh digunakan untuk disiram kepada tumbuh2an y berada di buffer zone...apa itu buffer zone? buffer zone ni jarak sesuatu industri dengan penempatan...berbeza industri, berbeza lah jarak buffer zone...

tp kan korang tempat pelupusan sampah ni mb akan bertahan sampai 40 tahun je..lebih 4o tahun nanti, mane korang nak campak sampah2 nih? kte da xckup tanah lagi untuk dijadikan tempat pelupusan sampah...

penduduk pon makin ramai..bila penduduk ramai, automatik pemaju perumahan bertambah meningkat, bila semua ini terjadi, maka banyak lah tanah digunakan..bila da banyak tanah y digunakan, mane lagi korang nak carik port untuk melupuskan sampah2 y korang hasilkan?
ha..pki2la ea..=)

sbnanye sebagai langkah untuk mengurangkan sampah, kte kene lah mengasingkan segala sampah mengikut kategori..kalau ade bateri jam ke bateri handphone y rosak dan segala electric waste yang tak digunakan, buang lah ke dalam tong2 y disediakan tuk electric waste..dalam bateri ada sejenis bahan kimia iaitu Cadmium yang boleh menyebabkan penyakit..plastik, kertas, botol 2 macam bese la..asingkan n masuk kan ke tong y sepatutnye mengikut colour...kalau boleh, mula kan dr rumah...
hurmmm...aku pon mb susah nak mule, tp kene jugak lah untuk selamatkan bumi...pelan2 kte ubah diri kita ea kawan2...=)
lg 1, kalau shopping, bawakla beg sendiri atau bakul atau apa2 y tidak melibatkan plastik..plastik plak mengambil masa y lame untuk terurai..mulai skrg marilah kte beramai2 boikot plastik untuk selamatkan alam sekitar dan bumi kita...=)



ha..ni la sampah y dihasilkan setiap hari..beribu tan..



ini air leachate y sedang dirawat..mcam air coklat..sape y brani minum aku kasi sumthing...=p


satu gambar tersesatla..=p
ini lah kawan2 aku praktikal kat jas...
lagi seminggu je weyh........


p/s : kalau segala information y aku berikan ada y salah, tlg betul kan ea...tiada manusia y sempurna..same2 kte berkongsi ilmu...=)

Tuesday, June 23, 2009

tag dari ekikin, dayana n mimi


dapat award dr dayana, eikin ghazali n mimi..
sekali 3 org kasi da...
arigato gozaimasu..=)

Copy award di atas untuk diletakkan di blog anda yer~~

Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini..

dayana : membe mase kat maktab
dlu die ketua dorm blok F...(garang beb..haha)
xs
uke makan sayur
die suke jerit ble kucing dekat dengan die..(teringat mase makan kat teres teratai..)
peminat gler mu

eikin ghazali : membe mase kat maktab juge
budak homeroom phoenix
berkaca mata
budak seremban
da ade kete

mimi
: ni kenai mase kat jas
sangat gler men fb...
ni pon xsuke makan sayur..ish3..
suke tangkap gambar..
kempunan nak men ice skating kan? =p

Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya..


nama ku farhah
nama gelaran : along, paah
da xley minum ais, nanti ak cepat batuk...1 kenikmatan da ilang=(
sangat suke minum susu, milo
minat lagu faizal tahir..
xnak masuk sem
sangat fobia ble dengar pktaan xam n result
suke tdo n senang terlelap =p
ak da rabun, tp xwat spek lg..
lg setahun ak bis blajau...


Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka..


nabila-awek sanap
hajar-suke gler bercerita
iz-suka men game dota
nurul(fujita)-adik mase kat terendak
wark-kawan kat trndak juge, rindu nak lepak ngan ko..
atun-kawan matrix
amir(nuke)-presiden bkrs kuo
izzah-kawan trndak, bakal lawyer
shahida n ema-kwan skola rndah hingga kini..sorang tgu masuk minang, sorang lg da koje..
fatehah-kawan skola rndah juge..da jd cikgu


~SELESAI SUDAH~

Thursday, June 18, 2009

mini cooper pengarang jantung hati



mini cooper..
aku suka tengok keta mini cooper..
sebab pe?
sebab keta 2 comey...
lagi sebab pe?
sebab keta 2 gemokkk..
hehe..
lagi??
sebab keta 2 cam seswai jerk lau aku yang jd driver nye kan??


=p

p/s : aku teringin nak pkai kete ni..serius..ble la aku dapat merase ek..hurmm..agak2 lau aku da keje pon, ckup ker gaji aku nak bli kete secomel ini??

Sunday, June 14, 2009

reunion ex-2000

REUNION ex-SKBN 2000

Tempat : Restoran Wan Tomyam
(betul ke shahida name restoran ni? ak xsure, hoho)

Masa : 2-6 petang
tema : bebas

ini kali ke 2 aku join reunion ex-skbn 2000, mintak maaf sngt2 kat urusetia espc Shahida n Ema sebb aku xtlg korang pape..sori ea..aku tlg makan je..hehe..aktvti xbnyak sebab mase pon terhad..cume buat sesi cabutan bertuah, karaoke, dan sesi penyampaian hadiah..cikgu y dtg pon sorang je iaitu ckgu najhan..hebat juge ckgu ni nyanyi..ingat malu2 nak nyanyi..hehe..emm, budak laki pantang pegang mikrofon, masing2 dengan stail sndiri menyanyi, ade y suara membingitkan telinga aku ade suara yg bolehla..ade bakat jd penyanyi..(maaf ea kawan2 bukan niat nak kutuk, memberi ulasan je =p)..yg girls plak kurang sporting bile disuruh buat something kat depan termasukla aku..aii..malu la kan..nama pon perempuan..=p
ha, dalam batch ktorang ade la bbrapa org da kawen. ish awl kan dorunk kawen, tp bg aku, sangat baguslah dorunk kawen awl, semoga kekal hingga ke anak cucu cicit ea kawan2..(yg aku ni ble la nak kawen ek?hehe..)..yg da kawen n ade anak, namenye athirah n baiti..y kawen blum ade anak, nisuan nasir..y xdtg da berkahwn, julia..(xjmput ak pon julia, xpola)..y len 2 ak xbp pasti sape lg da kawen..skunk ni, aku menunggu pasangan y tgh hangat bcnta, shahida n faris..ble korang jmpt aku makan nasi myk ni..(tahun depan ak tgu kad jemputan dr korg ek..hehe)..b4 balik, ktorang smpat snap bbrpa picture....


p/s : aku akan upload gamba lg..tenet slow tahap cipan..huhu

Friday, June 12, 2009

Thursday, June 4, 2009

kisah terhangat budak praktikal di pejabat

versi 1 :
nak tau kisah terhangat kami?
inilah dia..
jeng3..
hehe...
xde ape y hangat pon..
kasi gempak je..
haha=p
alkisah nak bcerite tentang kehidupan bebudak prktikal kat jas ni..
tgkla pe y ktorg buat, mule2 duk melipat pamplet je...
penat tau wpun lipat benda remeh 2..
nak siapkan dlm 5000 kepg...
nasibla ktorg y bkeje tnpa gaji ni ade, lau x kelam kabut staf jas nak siapkan...


antara pamplet y tlh dilipat..ni baru skit taw..


isi kandungan pamplet...cantik kan? ni kak iz y design..=)


ni da stat xde koje..mule melilau carik port bergambau...kat meja pingpong pon jadi la ek..haha..cari ak y mane? =p


gadis2 alam sekitar...=)


persahabatan kami bermulanya di JAS....


versi 2 :

ha..ni y paling hangat...
apabila 15 gadis mengorak langkah ke McD tuk mengisi perut y sudah berkeroncong...
gambar dan gambar dan gambar...




bersepahnye gadis2 ini makan..sapekah gadis2 itu??


Copyright © 2012 Reserved to Coretan Hati
Designed by Kay SBK