Tuesday, May 26, 2009

satu berita sangat2 penting untuk budak ukm...

Berita Crew UKM-KINI

Oleh : HALILINTAR

Halilintar mendapat maklumat tentang keselamatan yang begitu merisau mahasiswi, ini berkaitan keselamatan kaum HAWA, terbaru Halilintar telah mendapat maklumat yang sahih tentang kes ROGOL yang berlaku terhadap seorang pelajar perempuan Fakulti Sains dan Kemanusiaan. Ini merupakan kes serius yang telah disembunyikan dan dijadikan seperti silap mata. Kejadian ini sebenarnya begitu memeranjatkan Halilintar, jadi hasil siasatan memang terdapat bukti yang kukuh yang mengesahkan perkara ini.


Kejadian ini berlaku pada musim peperiksaan yang berlalu baru-baru ini, mangsa yang dikenali sebagai Mira (bukan nama sebenarnya) merupakan pelajar yang menginap di KOLEJ IBU ZAIN,pelajar tahun dua. Peristiwa ini berlaku pada malam jumaat ketika musim peperiksaan, semasa mangsa pulang dari fakultinya iaitu FSSK, selepas habis study. Mangsa yang sebelum ini selalu menggunakan jalan biasa ketika pulang ke kolej iaitu menggunakan tangga belakang untuk naik ke KOLEJ IBU ZAIN, menggunakan jalan yang sama untuk pulang. Tetapi pada malam itu lebih kurang jam 11.45 malam, ketika sedang naiki tangga terbabit, tiba-tiba ada seorang lelaki telah menarik mangsa dengan mulut mangsa ditutup. Mangsa tidak dapat membuat apa dan diheret ke semak sebelah tangga, maka berlakulah satu kezaliman yang cukup dahsyat. Akibatnya mangsa telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenalinya.


Mira (bukan nama sebenar) telah membuat laporan kepada pihak Wisma Aman tentang kejadian yang berlaku, manakala pihak Wisma Aman telah melaporkan kepada pihak Pentadbiran UKM, maka natijahnya mangsa telah ditawarkan dengan IJAZAH FIRST CLASS @ ANUGERAH DEKAN, tetapi pihak pentadbiran mahu kes ini di ”senyapkan”. Inilah kenyataan yang berlaku, kami KREW UKM-KINI amat rasa kecewa dengan tindakan yang dilakukan itu. Malah ada terdapat maklumat pernah juga berlaku kes-kes sebegini berlaku sebelum ini dan perkara sama yang dilakukan. Beginikah cara untuk menyelesaikan MASALAH INI?


Krew UKM-KINI mahukan penjelasan daripada pihak pentadbiran tentang kes yang berlaku ini. Jika kes ini dipencilkan lagi maka akan ramailah lagi mangsa-mangsa selepas ini, dengan sikap yang tidak bertanggungjawab pihak pentadbiran.. MOHON PENJELASAN....

sumber klik sini http://ukm-kini.blogspot.com/2009/05/ukm-sudah-tidak-selamat-dan-sikap-pihak.html

(betul ke cerita ini?? aku pon xpasti..huhu..yang pasti aku dan kawan2 perempuan yang lain kene lebih berhati2...takutnya..dunia da xselamat :( )

Sunday, May 24, 2009

tapak kuari

minggu lepas, aku telah diarahkan oleh bos untuk pergi ke tapak kuari bersama dengan unit EIA (environmental impact assessment)..
dari shah alam ke rawang mengambil masa 1jam..

apa yang anda semua tahu tentang kuari??

apa yang aku paham, kuari ini melibatkan pemecahan batu...
daripada sebuah bukit dipecahkan menjadi satu kawasan yang rata bagi tujuan pembinaan...


banyak masalah yang boleh didapati daripada projek kuari ini..
semasa aku berada di tapak kuari, aku dapat lihat bagaimana persekitaran kuari itu boleh melibatkan pencemaran..

antaranya ialah :

pencemaran bunyi - (i) apabila batu2 itu hendak diletupkan. ia akan menimbulkan bunyi bising kepada penduduk setempat. rupa2nya, untuk meletupkan batu ini, pihak kuari tidak boleh suka hati hendak meletupkan tanpa adanya pegawai JMG (Jabatan Mineral dan Geosains) di tapak tersebut. (ii) bunyi kenderaan (lori) yang melalui kawasan perumahan. (iii) bunyi mesin2 kuari tersebut.


pencemaran udara - semasa pemecahan batu tersebut, habuk2 akan berterbangan tanpa kawalan di udara seterusnya merebak sehingga ke kawasan perumahan dan boleh menyebabkan penyakit.

pencemaran air - bilik stor di tapak tersebut sangat berselerak dan tidak mengikut piawaian yang telah ditetapkan oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS). tong2 yang berisi minyak hitam bertaburan dan minyak hitam tidak dibuang di kawasan kumbahan yang sepatutnya. minyak hitam itu dibuang ke atas tanah tanpa memikirkan apabila hujan turun, minyak akan teralir terus ke dalam sungai dan menyebabkan sungai kita tercemar.

begitulah antara penyebab pencemaran yang dapat aku lihat hasil daripada projek kuari ini.
tetapi, sekiranya tiada projek kuari ini, maka kawasan perumahan tidak dapat dijalankan dan kemungkinan ramai penduduk tidak akan mempunyai rumah yang selesa sebagaimana sekarang ini.

**banyak pengetahuan yang aku belajar walaupun baru sekali aku dapat berpeluang ke site. bagi aku, praktikal di alam sekitar ini telah menimbulkan kesedaran kepada aku bahawa betapa pentingnya kita menjaga alam sekitar. bak kata seorang pegawai di JAS, apabila kita melakukan kesalahan pembunuhan, hanya melibatkan orang yang membunuh dengan orang yang dibunuh, tetapi apabila kita melakukan kesalahan alam sekitar, kita menyebabkan masalah kepada semua orang. kesimpulan yang aku dapat setakat ini, jagalah alam sekitar kita dan rancang strategi sebelum mewujudkan sesuatu pembangunan. jagalah bumi kita untuk generasi anak2 dan cucu cicit kita...=)


tapak di mana batu2 sedang dipecahkan

stor yang mengikut piawaian

lori yang mengangkut batu2 yang telah dipecahkan ke kilang simen untuk diproses


tong2 yang berselerak tanpa diletakkan di dalam stor


Friday, May 15, 2009

setelah 5 hari berpraktikal...

hari ini, kala ini, genap 5 hari aku praktikal di jas...
secara ringkas selama 5 hari aku di jas :

1st day : briefing-berkenalan dengan staf jas-sesi memotong dan menampal artikel yang berkaitan dengan alam sekitar-free, tidur

2nd day : gulung poster-tidur

3rd day : taklimat bersama penyelia-dibahagikan ke unit2-aku ditempatkan ke unit pendidikan-unit ini biasanya membuat program yang berkaitan dengan ceramah+seminar+camping+sekolah-belum dapat tugas. on9 curik2..hehe

4th day : tugas membuat slide mengenai "pendidikan dan kesedaran mengenai alam sekitar" untuk budak sekolah rendah

5th day : sambung tugas buat slide-dapat tugas buat bookmark-sediakan 2 design, hentam je buat...

mmm..minggu permulaan kat jas agak membosankan sebab xde tugas yang berkaitan dengan kos, time ni la aku rindukan lab, huhu...lau tau aku apply kat jabatan kimia, tp leceh plak, jauh..xpela..aku belajar la apa2, jnji aku dapat something yang baru..
paling best, mase xde keje, ktorg semua borak2 sampaikan cerita yg aku xtau jd tahu..hehe..maklumla, ble pompuan da bergosip..=p ha, ble kat jas ni, aku da mule bawak bekal, cam zaman skola plak..y best, bukan aku sorg je bwk, ade 5 org lg y bawak, epa, ja, mel, mimi n balkish..seronok dapat mkn bekalan masing2 kat tmpat tersorok..library la tmpat port kami..shhhhh...=p

2 je cite tuk minggu ini..aku mahu men game untuk mengisi kelapangan..=p
kawan2 y amek praktikal, ENJOY YOUR LI......


Sunday, May 10, 2009

ibula ratu hatiku

~SELAMAT HARI IBU~

selamat hari ibu kepada ibuku dan semua insan yang sudah bergelar ibu di dunia ini..

jasa dan pengorbananmu tidak dapat ku balas..
begitu besar pengorbananmu..

hargailah ibu kita sementara ibu kita masih sihat dan berada di dunia..
sama2 kita berdoa agar ibu kita sihat sepanjang masa dan dipanjangkan umur..
amiiinn....

Thursday, May 7, 2009

alam praktikal

hari ini..pagi ini..saya sudah pon berada di rumah..sudah tamat 4 sem saya di ukm..beberapa hari lagi, saya akan menempuh satu fasa baru di alam hidup saya iaitu alam praktikal..bagaimana kehidupan saya semasa alam praktikal..adakah saya mampu untuk memenuhi segala kriteria yang diperlukan sebagai 'student praktikal'...semoga saya mampu untuk memikul tanggungjawab itu dan mempunyai kekuatan untuk mengatasi segala kepayahan semasa praktikal nanti..kawan2, doakan saya ea..=)

p/s : praktikal di jabatan alam sekitar, shah alam..bermula 11 mei ini....

Monday, May 4, 2009

pengorbanan seorang ibu

beginikah keadaan melahirkan seorang anak ketika pembedahan?
begitu besar pengorbanan seorang ibu....
adakah aku bersedia menghadapi keadaan seperti ini?

Friday, May 1, 2009

Copyright © 2012 Reserved to Coretan Hati
Designed by Kay SBK