Friday, February 15, 2013

Bahayanyaaa kencing manis!





Pernah dengar nama penyakit DIABETES MELLITUS? Diabetes Mellitus tu samalah dengan kencing manis.. Diabetes Mellitus nama omputihnyaa..

Kencing Manis - Penyakit yang mempunyai kandungan glukosa yang tinggi dalam darah terutama selepas pengambilan makanan..

Sakit kencing manis ni tiada penawar yang khusus bagi mengubatnya.. Tapi ada cara untuk mencegahnya :

  • penjagaan makanan dan berat badan
  • kerap bersenam
  • pemakanan pesakit diabetes sepatutnya kurang lemak dan kalori serta seimbang

Tanda-tanda kencing manis :
  • kerap dahaga
  • kerap kencing
  • susut berat badan walaupun berselera makan
  • terasa letih dan lesu
  • luka atau cedera yang lambat sembuh

Bila baca balik tanda-tanda kencing manis ni, rasa seram sejuk plak.. Korang pernah check tak?? Huhu.. Aku tak pernah.. Seram plak nak checknyaa! Mohon dijauhkannn..


Kesan kencing manis :
  • kegagalan buah pinggang
  • serangan jantung
  • katarak
  • koma
  • angin ahmar / strok
  • sakit saraf
  • 'gangrene' - anggota tubuh mati / membusuk

Biasanya, bila kita tengok orang yang menghidap kencing manis tahap kritikal, apa yang kita nampak, dorang akan menerima kesan 'gangrene' iaitu anggota tubuh mati atau membusuk..

Oke, cuba korang google.. Nak letak kat sini, takut korang tengah makan time baca entry nih.. Huhu.. Tapi letak je lah..



Contoh

Cepat skroll bawah sebab geliiii..
Huhu..








Selalu kalau tengok orang check paras gula guna alat macam kat bawah nih..
Tapi apa namanya?

Apa pon namanya, selamat menjalani pemakanan mengikut piramid makanan yang betul..



Tiba-tiba nak share pasal kencing manis ni sebab ada kenalan masuk ICU berpunca sakit kencing manis.. Tak pergi check awal, takut katanya.. Huhu.. Mohon yang membaca mendoakan beliau ea.. Aminn..


Sumber : satu , dua



Terima kasih kerana sudi membaca :)



2 comments:

Kesuma Angsana said...

mmg bahaya... !

wan nurul hezrina abd halim said...

mmg takulah..ada cek arituh sib ok.mana taukan dah 2 kali bersalin ada plak chanses.skang kena kurangkan makanan manislah.dah lahtuh fav..huhuhu..moga kawan adik ok..insyaallah

Copyright © 2012 Reserved to Coretan Hati
Designed by Kay SBK