Saturday, March 13, 2010

kursus PRA PERKAHWINAN


siang tadi,
aku bersama cik ashiya melangkah menuju ke KTAM,
untuk menghadiri,
kursus KAHWIN...


kursus kahwin beb..
aku macam xpercaya umur macam aku nih sememangnya sudah layak untuk berkahwin...


tetapi setelah beberapa ceramah aku dengar siang tadi,
bukan aku rasa lagi cepat mau kawen,
tapi aku rasa takut mau kawen...


sebab ape?
sebabnye bila pikir satu tanggungjawab yang harus dipikul itu sangat berat...
tanggungjawab seorang isteri..
wow!!
itu baru isteri...
belom ditambah dengan kehadiran orang baru yang bakal menjadi penyeri hidup...
tugas yang digalas semakin berat dari semasa ke semasa...
owh gelaran ibu bakal disandang...


ape bakal si anak akan memanggil ku?
ibu..
umi..
emak...
mak...
mama...
mummy...
wah....layakkah aku hadapi alam yang bakal mendewasakan kita??



seriau bila memikirkan bagaimana agaknya kehidupan realiti alam perkahwinan ea??
sanggup kah aku??
bersediakah aku dari segi mental??
dari segi fizikal??


persediaan itu sangat penting..
kurang nya persediaan,
ceteknya ilmu agama,
tiada wujudnya toleransi antara pasangan,
maka,
ranaplah rumah tangga yang di bina...

alkisah, penceraian mula menjadi bibit hangat di dada-dada akhbar,

************************************************************************************

fokus utama aku sekarang adalah menamatkan ijazah dengan sempurna, mudah-mudahan,
mahu memiliki sebijik kereta sebelum melangkah ke gerbang perkahwinan
paling koman aku nak sebijik mini cooper
macam gambar kat bawah nih...
kaler : blueberry @ violet @ purple+pink

aku survey harga kereta idaman kalbu nih...
mak datuk...
cecah RM 208 000.000
nak tercekik aku melihat harga yang sangat best tuh..
tapi aku minat sangat
teringin nak bawak kereta yang secumel ini...
ada x sesiapa jejaka hangat ke jejaka hangit kat lua tuh yang bole kasi aku kete mini cooper free of charge kat aku??
agak2 ada ke?
aku rase ada la,
tapi dalam mimpi aku...
hahahaha...

lagi satu..
impian aku nak ada sebijik dslr...
kalau boleh nak jenis nikon..

ha..kali nih ade x putera raja ke yang nak bagi hantaran dslr?
kalau ade, kasi kat aku ar...
konpem aku terima dengan senang hati...hehe
=)0

banyak lagi sebenarnya
xmampu nak list lagik...
nanti2 la...

-------------------------------------------------------------------------------------------------

balik pada citer pasai kawin tadi,
ustaz tadi ade pesan,

bagus akad nikah pada bulan syawal,
lebih berkat,

lagi bagus kalau akad nikah bulan ramadhan,
sebabnye jimat duit,
kenduri lepas solat tarawih je..=))

lagi bagus kalau dapat akad nikah pada hari jumaat,
mak aku pernah cakap sebab elok nikah hari jumaat,
tapi aku lupe sebabnye....
nanti2 aku roger my mum ea..=p


banyak lagi cerita ustaz n ustazah kongsi tadi,
kalau nak tahu lebih lanjut,
sila la cepat2 pi dafta kursus kawen ni ea...

banyak info...
gelak pon banyak..

hahaha...

sok pagi ada lagi...

jumpe esok sekiranya umur dipanjangkan...





















5 comments:

Ashiya Mizuki said...

huhu...taw xper...
semakin berat tnggungjawab as isteri dr semasa ke sms..
kne prepare..
kursus pra khwen y besh r..
xrugi mek..
huhu..
gelak bnyk tp info mntain masyuk...huhu...

cik VC..sy pon nk sebijik mini cooper 2...nk kaler p.pink...huhu

S.tia Aisar said...

ktorg 1 family bace ni.haha

alhamdulillah

org mane bkl suami?hha

violet VC said...

cik ashiya : tau xpe...um amek lg...gler gatai...haha...

mau kah? lau nak p.pink, sila berurusan dgn bilet...hehe

violet VC said...

aisar : pergh..pergh....1 family bc? bia betik? malu ar kak long..haha...bakal suami xde lg ar aisar..haha

Ashiya Mizuki said...

haha...bley ker mek ag skali???huhu..ala, nak gk mini cooper 2...
naper kne crik billet lak??
die ade p.pink jerk...
sy nk mini cooper y kaler p.pink...huhu

Copyright © 2012 Reserved to Coretan Hati
Designed by Kay SBK