Saturday, January 23, 2010

perjalanan langkah demi selangkah

dulu...

aku bercitacita hendak menjadi seorang doktor..

disebabkan result sPm aku yang 'amat bagus' tu menyebabkan aku cuba untuk melupakan citacita menjadi seorang doktor..

kini...

aku berada di UK Malaysia...

mengambil jurusan Sains Kimia...

di tahun akhir...

tinggal beberapa bulan sahaja aku bakal 'berambus' dari hidup di bumi UK Malaysia ini...

sempat kah aku untuk menyiapkan projek terakhir aku di sini...

pertanyaan itu diharapkan dapat jawapan yang positif iaitu 'sempat'...

aku xnak tinggal di bumi UK ni lama2...

tapi...

di bumi UK ni banyak mengajar aku pelbagai erti hidup...

mengenali pelbagai jiwa ragam manusia...

mengawal diri daripada terjebak ke kancah negatif...

mengawal masa (sebenarnya bab kawal masa yang paling lemah)...

mengisi masa dengan perkara yang berfaedah (tapi sebaliknya suka menghabiskan masa dengan pelbagai aktiviti yang tidak sihat, paling ketara dengan melayari facebook bukan melayari jurnal untuk latihan ilmiah)...

mengenali rakan daripada pelbagai agama (konsep 1Malaysia)...

belajar bagaimana untuk berdikari tanpa bergantung harap dengan orang lain...

menguruskan perbelanjaan dengan sendiri...

mengetahui betapa pentingnya wang dan bagaimana susahnya untuk mendapatkan wang...

baru menyedari betapa besarnya pengorbanan ibu bapa setelah berada di bumi UK ini...

belajar untuk mendekati diriMu secara perlahan-lahan...

belajar untuk memotivasikan diri sendiri...

belajar berfikiran posiitif...

bijak memilih rakan...

berasa beruntung kerana ada rakan yang begitu ambil berat tentang diri ini...

thanx a lot kepada bumi UK yang banyak mengajar aku mengenal erti hidup...

terima kasih bumi UK kerana sudi untuk menerima aku sebagai salah seorang mahasiswa di situ walaupun tiada sumbangan yang aku berikan....

-disebabkan citacita hendak menjadi seorang doktor tidak kesampain, aku hanya boleh membaca kisah seorang doktor di link ini. samasama lah kita hayati perjalanan seorang doktor di blog DIARI HATIKU-









p/s : bumi UK Malaysia merujuk kepada Universiti Kebangsaan Malaysia..

6 comments:

Ashiya Mizuki said...

phewit...
1 coretan hati y very pnjg drp cik violet... dok d ukm nie, memg bnyak ajr kte erti hidup...sumeY kne hndle sndri..lau silap lgkh, trsngkur lh jwabY... moga2 kte pat sepkn tesis n trus kuar drp uk malaysia nie...hoho..
chayok3....

violet VC said...

pnjgkah cik ashiya??
rasenye xla pnjg sngt pon tp ble diteliti pnjg gak..haha...

tau xpe...memg bnyak kan kte blja..bukn stkt blaja kimia je..
blaja pasai khdpan...hoho

2la..agk2 pat ke kte c.apkan..seram..hoho...

MrS ShaHriL said...

lah..xkenal lak...mentang2 dh lama xym ngan kak farhah nie...nama saya maliha adiba...sy bhskan diri ngan kak farhah...'diba' aje...saya nie dlu housemate kak shahida ngan kak fatehah...di kolej legenda nie...pjg sgt lak perkenalkan diri nie..ngeee...klu xkenal gak...xgeng le ngan kak farhah nie...

naz_irah said...

erm...di sini bumi uk malaysia my school of life not just my chemstry school..

violet VC said...

mRs shahril : hehehe...baru teringat...maklumla...slalu ym gmba kat ym cenonet ke kck...xpasan muke...lg plk letak name mRs shahril, 2 ;g xkenai..hehe...skg da kenai blk da..=) stil kat legenda ke?

violet VC said...

naz : stuju...skul y bnyk berikan pembelajaran dr setiap segi aspek...

Copyright © 2012 Reserved to Coretan Hati
Designed by Kay SBK