Friday, March 11, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa


Semalam 10.03.2011 , first tayangan tuk filem Hikayat Merong Mahawangsa..
Semalam memang tak de kelas..
Gigih ke alamanda tuk tengok wayang ni semata mata..
Nasib menyebelahi ktorang tiket pukul 3 still ada..
Pukul 5, 7, 9 da sold out..
Perghhhh !!

Bila tengok filem epik ni , aku puas hati & berbaloi..
Ada jugak filem melayu yang mampu kelihatan hebat sebenarnya..
Walaupun aku memang kureng bab bab sejarah , tapi filem ni boleh menarik perhatian aku..
So , tak de mase la nak tertidur..
Terbaek la yusry!!

Lagi apa yang aku suka tentang filem ni tentang penggunaan bahasa..
Bahasa lama..
Da lame sebenarnya orang kita tak menggunakan bahasa lama dalam filem kan..
Tak habis dengan bahasa rojak , bahasa dialek..
Kadang tuh da bosan asek benda same je..
Nak juga something different..
Yea takk..

Part bahasa yang aku ingat part pantun..
Tapi aku ingat 2 rangkap terakhir je..

"......
.......
Pabila dua jasad bersatu hati ,
Hidup dan mati kita pasti bersama ..."

2 rangkap awal 2 memang tak hengat..
Kotak memori makin nipis..
Huhu..

Tapi ayat yang memang tak boleh blah masa part mawas cakap :

 "Jika pintu empangan sudah terbuka , Takkan air mampu ditahan.."

Korang paham-pahamla sendiri tak kan itu pon nak diterangkan..
Hehe..



Kesimpulan ,
Kepada semua yang tak tengok lagi..
Sila rajin2 kan kaki anda melangkah panggung dan beli tiket filem epik melayu kita ,
HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA..

Berbaloi !!
Sekali sekala sokong jugakla filem melayu kan :)






"PARUT DI HATI TIADA SIAPA YANG TAHU"

---------------------------------------------------------------------------------------------
Jom join HeartBeat..Berbaloi-baloi ;)


-------------------------------------------------------------------------------------------------

1 comment:

a n a s t a s y e a said...

Saya akan tengok filem nie!

Copyright © 2012 Reserved to Coretan Hati
Designed by Kay SBK