Wednesday, June 24, 2009

foya2 di bukit tagar-tapak pelupusan sampah-

tempat : bukit tagar
aktiviti : melawat tapak pelupusan sampah

hari ini, aku dan geng2 dak praktikal jas berkesempatan melawat tapak pelupusan sampah kat bukit tagar..ini semua hasil kerja keras staf dr unit pendidikan untuk membawa ktorang sume ke tapak ini..terima kasih bebanyak..=)

mmm..korang rasekan sampah y korang buang tiap hari 2 dibuang ke mane? cube korang fikir2kan ke sungai kah, ke laut kah, dibakar kah?

kalau y haram, mestilah dibawak sampah 2 terus ke sungai..ish..ni kejam..xpki ke ikan kat dalam sungai 2 akan sesak nafas sebab permukaan air dipenuhi dengan sampah sarap, minyak..
ikan pon ley sesak nafas tau bukan manusia je y ley sesak nafas..korang, henti2 kan la buang sampah atau sisa toksik ke sungai...bahaya n mencemarkan alam la...
air y korang minum pon dari air sungai kan? tol x?

jdnye, korang kene la buang sampah ke tempat y disediakan..nanti ade la lori y bawak sampah2 tu ke tempat y dibenarkan untuk melupus..contohnye kat bukit tagar...

sistem pelupusan sampah kat bukit tagar ini memang sangat berbaloi..sampah2 y korang buang akan dihantar ke sini untuk dilupuskan dan air sampah y dikenali sebagai air leachate akan dirawat sehingga mencapai air standard B...bila air 2 da dirawat n mencapai piawai, air leachate 2 boleh digunakan untuk disiram kepada tumbuh2an y berada di buffer zone...apa itu buffer zone? buffer zone ni jarak sesuatu industri dengan penempatan...berbeza industri, berbeza lah jarak buffer zone...

tp kan korang tempat pelupusan sampah ni mb akan bertahan sampai 40 tahun je..lebih 4o tahun nanti, mane korang nak campak sampah2 nih? kte da xckup tanah lagi untuk dijadikan tempat pelupusan sampah...

penduduk pon makin ramai..bila penduduk ramai, automatik pemaju perumahan bertambah meningkat, bila semua ini terjadi, maka banyak lah tanah digunakan..bila da banyak tanah y digunakan, mane lagi korang nak carik port untuk melupuskan sampah2 y korang hasilkan?
ha..pki2la ea..=)

sbnanye sebagai langkah untuk mengurangkan sampah, kte kene lah mengasingkan segala sampah mengikut kategori..kalau ade bateri jam ke bateri handphone y rosak dan segala electric waste yang tak digunakan, buang lah ke dalam tong2 y disediakan tuk electric waste..dalam bateri ada sejenis bahan kimia iaitu Cadmium yang boleh menyebabkan penyakit..plastik, kertas, botol 2 macam bese la..asingkan n masuk kan ke tong y sepatutnye mengikut colour...kalau boleh, mula kan dr rumah...
hurmmm...aku pon mb susah nak mule, tp kene jugak lah untuk selamatkan bumi...pelan2 kte ubah diri kita ea kawan2...=)
lg 1, kalau shopping, bawakla beg sendiri atau bakul atau apa2 y tidak melibatkan plastik..plastik plak mengambil masa y lame untuk terurai..mulai skrg marilah kte beramai2 boikot plastik untuk selamatkan alam sekitar dan bumi kita...=)



ha..ni la sampah y dihasilkan setiap hari..beribu tan..



ini air leachate y sedang dirawat..mcam air coklat..sape y brani minum aku kasi sumthing...=p


satu gambar tersesatla..=p
ini lah kawan2 aku praktikal kat jas...
lagi seminggu je weyh........


p/s : kalau segala information y aku berikan ada y salah, tlg betul kan ea...tiada manusia y sempurna..same2 kte berkongsi ilmu...=)

5 comments:

~~BEAUTIFUL LIAR~~ said...

waaahhh sgt pantas~
cm kire da siap report jek...copy la utk sume u skli hakhak...

violet said...

haha..boleh3..ak kasi idea je..korang create ayat y mantap sket..hehe...=p

hajar hairi said...

gile cepat update masuk blog
x bley blah =)
neway..jgn lupe eyh ciapkan report utk u kite
chaiyok2 farhah~~hehehehhe..

violet said...

kih3...saje xde koje..padahal report xwat lgik...=p
ak da kasi draft skit kat epa..kang kowang edit pape y ptt ea...=)

pakya_001 said...

ai?gmbar2 sape yg ko amek tu?

Copyright © 2012 Reserved to Coretan Hati
Designed by Kay SBK